>

Bomen, heesters en coniferen

Heesters, ook wel struiken genoemd, zorgen voor structuur en hoogte in jouw tuin. Daarnaast zijn heesters ook perfect om wat meer kleur aan de tuin te geven. Heesters in combinatie met vaste planten, bloembollen en éénjarige planten geven jouw tuin de perfecte uitstraling. Bij TuinWereld Dordrecht vind je een ruim assortiment met heesters in verschillende soorten, kleuren en formaten. Wij geven je graag alvast wat tips voor heesters die misschien wel in jouw tuin passen! 

Ontdek onze bomen, uit het zonnige Italië

 • De Amelanchier lamarckii is een schoonheid die de lente aankondigt met haar prachtige witte bloesems. En alsof dat nog niet genoeg is, komen er daarna ook nog eens heerlijke blauw/zwarte bessen aan, perfect om te smullen! Maar wees snel, want de vogels zijn er ook dol op. En in de herfst trakteert ze ons op een spectaculaire show van geel, oranje en rood. Deze veelzijdige boom stelt niet veel eisen aan de grond, maar houdt wel van een vleugje kalk en een beetje droogte.
 • Ontmoet de Euonymus japonicus 'Benkomasaki'! Deze prachtige meerstammige eyecatcher is een must-have voor elke tuin. Met zijn glanzende, leerachtige bladeren en onopvallende bloemen in de zomer, voegt hij het hele jaar door een vleugje groen toe. Perfect geschikt voor zowel zonnige als halfschaduwrijke plekjes, en hij groeit vanzelf omhoog. Met deze wintergroene plant zit je altijd goed, ongeacht de grondsoort!
 • Ontdek de Ficus Carica, beter bekend als de vijgenboom! Met zijn ruwe bladeren en oorsprong in westelijk Azië, brengt deze boom een vleugje zuidelijke vakantiesfeer naar je tuin. Winterhard en op zoek naar een zonnige, niet te droge plek, is de vijgenboom een aanwinst voor elke tuin. Met het juiste kalkhoudende en goed waterdoorlatende grondmengsel zal hij gedijen en je tuin opfleuren.
 • Ontmoet de Ginkgo biloba, ook bekend als de Japanse notenboom! Dit levende fossiel wandelt al 270 miljoen jaar rond, sinds de tijd van de dinosauriërs. De oudste van zijn soort, naar verluidt 1500 jaar oud, staat trots in Japan. Met zijn prachtige goudgele bladeren in de herfst is deze boom een ware schoonheid. Interessant genoeg kent de Ginkgo biloba zowel mannelijke als vrouwelijke varianten. Mannen zijn lang en slank, terwijl vrouwen laag en breed zijn. Deze veelzijdige boom gedijt op verschillende grondsoorten.
 • Ontmoet de Gleditsia triac Sunburst, een prachtige boom met opvallend gele blaadjes! In het voorjaar schieten de jonge blaadjes felgeel uit de knoppen, om geleidelijk aan groengeel te kleuren in de zomer. En in de herfst? Dan verwelkomt hij je met een gelijkmatige gouden gloed! Deze Sunburst gedijt prima in verschillende grondsoorten, maar voor een vliegende start raden we aan om aanplantgrond te gebruiken bij het planten. En hou je van bloemen? In juni en juli kun je je verheugen op prachtige witte bloemtrossen, mits je 'm op de juiste plek zet en goed verzorgt!
 • Ontmoet onze Juniperus Virginiana 'Grey Owl'! Een prachtige, Japanse gestileerde conifeer, perfect gesnoeid en 180 cm hoog. Deze grote, struikvormige jeneverbes heeft schitterend blauwgroen loof dat na 10 jaar een hoogte van 250 cm kan bereiken. Met zijn grijze-blauwe tint is hij een winterharde toevoeging aan elke zonnige tuin. De blauw-grijze vruchten voegen nog meer charme toe. Geschikt voor alle bodems, zolang het maar niet te nat is!
 • Ontdek de betoverende Anne Paulowna boom! Vóór het blad ontluikt, pronkt hij met prachtige bloemen in pluimvorm. Deze zachte, lichtbruine knoppen zijn al in de zomer gevormd, maar let op, ze zijn gevoelig voor strenge winters. De opvallende lilablauwe bloemen meten 5-6 cm en zijn een ware blikvanger. Met stevige uitstraling en bladeren tot wel 40 cm groot, gedijt deze boom het beste op een beschutte plek, bij voorkeur niet op natte bodems.
 • Ontdek de prachtige levendige Red Robin Glansmispel! Een prachtige sierheester met een hoogte van ongeveer 1 meter en een Multi stam frame van 130 x 150 cm. Deze wintergroene schoonheid staat bekend om zijn rode nieuwe uitlopers en witte bloemen die bloeien in mei-juni. Perfect voor een zuurminnende bodem, af en toe wat turf toevoegen bevordert de groei. Deze snelle groeier, oorspronkelijk uit Italië, is ideaal als afscheiding dankzij zijn royale omvang, maar komt ook goed tot zijn recht als solitaire plant. Laat je tuin opfleuren met de veelzijdige Red Robin Glansmispel!
 • Platanus acerifolia, ook wel bekend als de "gewone plataan", is een levendig en snelgroeiend boompje met bladeren die lijken op die van esdoorns. Het draagt vruchten en groeit als een speer, met takken die wel anderhalve meter per jaar kunnen groeien. Naarmate hij ouder wordt, laat de bast van deze boom los en krijgt hij een grijze stam. De onderkant van de bladeren voelt viltig aan. Het is een makkelijke boom die van direct zonlicht houdt en zich vormt als een levendig parasol op je dak.
 • Ontmoet de Steeneik, ook bekend als Quercus ilex! Deze charmante boom is meer stammig, blijft het hele jaar door groen en heeft bladeren die lijken op die van de hulst, vandaar zijn naam. Ideaal als sierboom voor beschutting of als afscheiding, groeit deze solitair en heeft hij geen bescherming nodig tegen winterse weersomstandigheden. Met zijn leerachtige bladeren, droge en kalkrijke grondvoorkeur, en bestendigheid tegen zeewind, is hij een favoriet onder vlinders. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, voelt deze boom zich thuis in zowel chique als landelijke tuinen. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog eens een groenblijvende schuilplaats voor vogels!

Heesters in de schaduw

Heb je in jouw tuin iets minder licht, maar wil je wel graag een mooie heester in de tuin? Dat kan! Dit zijn de beste opties:

 • Skimmia
 • Rhododendron
 • Schaduwkruid

Heesters in de halfschaduw

Ook voor een plek in de tuin met een beetje zon zijn perfect heesters te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Azalea
 • Euonymus fortunei
 • Caryopteris clandonensis

Heesters in de volle zon

Uiteraard zijn er ook heesters die dol zijn op de volle zon. Dat zijn onder andere:

 • Rozenstruik
 • Sneeuwbalhortensia
 • Viburnum 

Heesters met bessen: vogels zijn er dol op

Veel heesters hebben tijdens de bloei bessen of andere vruchten. Ten eerste staat dat natuurlijk heel sierlijk in jouw tuin, maar een andere leuke bijkomstigheid is dat vogels hier ook dol op zijn. Eigenlijk is zo’n struik dé perfecte manier om vogels naar je tuin te lokken, maar je helpt de vogels ook de winter door met zo’n kleurrijke struik. Dit zijn enkele bessenstruiken voor vogels:

 • Berberis Vulgaris (Zuurbes)
 • Euonymus Europaeus (Kardinaalsmuts)
 • Pyracantha (Vuurdoorn)

Planten en verzorging van heesters

De allerbeste periode om struiken te planten is tijdens een rustige fase en de struiken hun blad verliezen. Dit is van oktober/november tot en met april/mei op de momenten dat het niet vriest en de vorst niet in de grond zit. Om de heesters gezond te houden, is het belangrijk om deze te snoeien. Je kunt regelmatig de dode takken verwijderen, zodat de nieuwe takken de ruimte hebben om te groeien. Snoei dus regelmatig om de heester gezond te houden.

Heesters voor een scherpe prijs koop je bij TuinWereld Dordrecht

Hebben wij jou enthousiast gemaakt en wil je ook graag een heester in de tuin? Of wil je nog wat meer informatie over de verschillende struiken? Bezoek dan ons tuincentrum in Dordrecht. De medewerkers op de tuinplanten afdeling hebben ontzettend veel kennis en beantwoorden maar al te graag jouw vragen. Kom snel een keer bij ons langs!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.