>

Tips voor bewatering op hete zomerdagen

Tips voor bewatering op hete zomerdagen

Het bewateren van jouw tuinplanten kan een uitdaging zijn. Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hoog oplopen, hebben veel planten moeite om voldoende water te krijgen. Zonder voldoende water verwelken tuinplanten en kunnen ze vatbaar worden voor ongedierte en ziekten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om tuinplanten in de zomerhitte gehydrateerd te houden. Van sproeisystemen tot druppelirrigatiesets, er zijn tal van manieren om de tuin tijdens de hete zomerdagen in bloei te houden. Lees verder voor meer informatie en advies over hoe je jouw tuinplanten het beste kunt bewateren tijdens de zomermaanden.

Bewater vroeg in de ochtend of laat op de avond

Het belangrijkste om te onthouden over het water geven aan je tuinplanten in de zomer, is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Als je 's morgens water geeft, hebben jouw planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt. Water geven in de namiddag of avond kan verwelking veroorzaken en het risico op ziekten verhogen. Kies een tijdstip voor water geven dat past in jouw schema, maar houd rekening met de volgende punten:

  • Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond. Als je tijdens deze uren water geeft, krijgt het wortelsysteem van de planten geen water en droogt het alsnog uit.
  • Als je ' s morgens vroeg water geeft, heeft het water de tijd om in de grond te sijpelen en de wortels van jouw planten te bereiken voordat ze dorstig worden en weer water nodig hebben.
  • Als je laat op de dag of 's avonds water geeft, heeft het water de tijd om volledig in de grond door te dringen en de wortels van de planten te bereiken voordat ze te dorstig worden en opnieuw water nodig hebben.

Planten op pot hebben meer water nodig

Potplanten zijn gevoeliger voor droogte en hittestress. Potplanten hebben geen mogelijkheid om diep te wortelen, waardoor het het extra belangrijk is dat je deze goed vochtig houdt. Als je jouw potplanten water geeft, zorg er dan voor dat je ze grondig water geeft zodat het water de bodem kan bereiken. Laat de grond tussen twee waterbeurten een beetje opdrogen. Pas op voor een laag water in de pot: potplanten hebben vaak last van wortelrot en verwelking, dus daarom is het belangrijk om altijd een pot te kiezen met een gat in de bodem. Je kunt de potten ook in een schaal met water zetten met een gat in de bodem, waardoor ze water op kunnen blijven nemen.

Bewateringtips voor de zomer

Voorkom verwelking en houd jouw tuinplanten gehydrateerd door deze eenvoudige tips op te volgen:

  • Controleer de planten ten minste twee keer per week om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben.
  • Als je een sproei-installatie gebruikt, stel de sproeier dan zo in dat hij de tuin in de vroege ochtend besproeit. Zo kan het water in de grond trekken en de wortels van de planten bereiken voordat het water verdampt door de zon.
  • Als je een druppelirrigatiesysteem gebruikt, zorg er dan voor dat je de buizen zo afstelt dat je direct water geeft bij de voet van de planten en dat je de bladeren droog houdt.
  • Gebruik eventueel mulch om de grond rondom de planten vochtig te houden.

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.