>

Hoe kies je nieuwe tuinplanten uit?

Hoe kies je nieuwe tuinplanten uit?

Tuinieren heeft iets heerlijks en ontspannends. Of je nu een grote buitenruimte hebt of slechts een klein hoekje van een balkon, het is gemakkelijk om met planten jouw eigen groene oase te creëren. Ieder seizoen vind je bij TuinWereld Dordrecht een uitgrebreid aanbod tuinplanten. Voor verschillende oppervlaktes, ruimtes en voorkeuren zijn er altijd de juiste planten te vinden!

Tuinplanten uitkiezen: waar begin je?

De uitstraling van de plant is natuurlijk een van de voornaamste redenen om een plant te kiezen. De grootte, de vorm en de kleuren spreken je aan, of passen goed bij de rest van het balkon of de tuin. Daarnaast kan een plant natuurlijk een heerlijke geur met zicht meebrengen, waardoor je deze eerder uit kiest. Kruidenplanten zoals rozemarijn en tijm kunnen zo'n heerlijke geur met zich mee brengen, net zoals bijvoorbeeld de lavendel. Daarnaast zijn de bloeiperiodes en bloeikleuren een belangrijke factor: sommige planten zijn eenjarig en komen niet terug na de bloei, terwijl vaste planten na hun bloeiperiode nog een volgende bloei geven. Houd daarnaast ook rekening met een basis aan vaste planten die wintergroen zijn, zodat je leven in de tuin hebt in de wintermaanden. Vanuit deze basis kun je ook ieder seizoen weer ontdekken wat een mooie toevoeging zou zijn qua hoogteverschillen en kleuren. 

Zomerbloeiers voor een kleurrijke zomer

Naast de vaste planten, is er in de zomer natuurlijk nog véél meer aanbod aan bloeiende perkplanten. Deze kleuren jouw balkon of tuin dan ook direct nog meer in een echte zomer tuin. Als je eenmaal een basis hebt aan vaste planten, is het voorjaar het moment om dit aan te vullen met eenjarigen. Houd er rekening mee dat er ook vaste planten zijn met bloeiperiodes, dus je kunt dit met elkaar afwisselen zodat de tuin ook buiten het seizoen om groen blijft. Mooi weer, volle hanging basekts, een terras vol met bloeiende potten, of een border vol met zomer kleuren, dat maakt de zomer natuurlijk echt compleet!

Eetbare kruiden of moestuinplanten in de tuin

Wat is er nu leuker dan koken met kruiden uit eigen tuin? Een moestuinbak met kruidenplanten is een mooi gezicht en het geeft natuurlijk veel voldoening om te genieten van zelf gekweekte kruiden. Op onze moestuinafdeling vind je verschillende planten waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Dat maakt het tuinieren natuurlijk nóg leuker!

Coniferen en bomen: vergeet de grote lijnen niet

Naast de kleuren, de geuren en de heerlijke kruiden om mee te koken, is er nog iets belangrijks om te overwegen als je de tuin inricht. Groene tuinafscheiding zoals coniferen, of een groot element zoals een boom, geeft de tuin direct veel karakter. Vaak wordt gedacht dat je hier een hele grote tuin voor moet hebben, maar ook in kleinere tuinen kunnen boompjes tot hun recht komen. 

Meer tips? Laat jouw droom tuin schetsen!

Plan bij ons een afspraak in voor een tuinontwerp, dan schetsen wij binnen een uur een professionele schets waarin al jouw wensen terug komen. met een aanbieding voor de beplanting van de tuin. 

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.