>

Een duurzamere kerst: zo doe je dat

Een duurzamere kerst: zo doe je dat

Er zijn verschillende invalshoeken om naar kerstbomen en kunstkerstbomen te kijken als het om duurzaamheid gaat. Daarom is het ook lastig om deze met elkaar te vergelijken. Toch is het mogelijk om duurzaamheid mee te nemen bij de keuzes die je maakt. In deze blog delen we graag tips met je om meer duurzame keuzes te maken in de aanloop naar de kerstdagen. 

Tips voor een duurzame kerst

Met deze tips kun je al verschillende stappen zetten naar een duurzamere kerst:

 • Koop de kerstboom bij jou in de buurt. Het verschil tussen een echte kerstboom of een kunst kerstboom is bijvoorbeeld al kleiner dan de autorit zelf. 
 • Je kunt overwegen om de kerstboom na de kerst in de tuin te planten. Kies dan een boom met een grote kluit in een pot en geef deze veel water. 
 • Kies voor energie zuinige ledlampjes, deze zijn zuiniger in gebruik. 
 • Laat de kerstverlichting niet branden als er niemand thuis is.

Kunnen kerstbomen verbrand worden na de kerst?

Als je een echte kerstboom hebt en je kunt deze niet in de tuin planten, dan wil je wellicht kiezen voor de optie om deze te verbranden. Echter is dit minder duurzaam dan de inzameling bij de gemeente, dus dat blijft een betere optie. Bij het verbranden op straat komen er namelijk meer vervuilende stoffen vrij dan wanneer dit bij de gemeente wordt verwerkt. 

Verzorg de kerstboom goed

Uiteraard is het belangrijk om de kerstboom goed te verzorgen, zodat deze lang mee gaat. Dat betekent onder andere dat je voldoende water geeft, maar ook dat de boom niet dichtbij de verwarming of felle lampen staat. Een boom zonder kluit kun je het beste in een kerstboomstandaard met waterreservoir plaatsen. 

Hoe plant je de kerstboom in de tuin na de kerst?

Als je een kerstboom met kluit hebt kun je deze na de kerstdagen in de tuin planten. Bekijk als eerste goed hoe de boom er uit ziet na de feestdagen. Als deze de naalden al verliest heeft het geen zin om de kerstboom buiten te planten. De volgende tips helpen je hierbij op weg:

 • Kies een boom die in een grote pot staat, dan is de kans dat de boom overleeft groter. 
 • Een kleine boom met een grote kluit heeft de grootste kans om te overleven. 
 • Zorg ervoor dat de naalden en kluit goed vochtig zijn.
 • Laat de boom eerst acclimatiseren in een koele ruimte.
 • Plant de boom niet te diep, dus zorg ervoor dat de wortels vlak onder de grond komen. 
 • Gebruik veel water bij het planten.
 • Geef de boom zodra deze in de tuin staat regelmatig water, ook in de winter. 

Een kunstkerstboom als duurzame optie

Als je voor een kunstkerstboom kiest, kan dit een duurzame keuze zijn. Deze gaan immers jaren mee als ze van goede kwaliteit zijn. Zorg er dan ook voor dat je een goede kwalitatieve boom aanschaft die je goed kunt opbergen na de feestdagen. Zo gaat deze langer mee en is de optie daadwerkelijk duurzamer!

Welke kerstverlichting is een duurzame keuze?

Met ledverlichting bespaar je veel electriciteit. Kerstverlichting met ledlampjes is dus zeker een duurzamere optie. Wanneer je je huis, boom en tuin allemaal versiert met gloeilampjes die dag en nacht branden, dan is de impact van de lampjes al groter dan die van de boom. Het is dus een goed alternatief om over te stappen op ledverlichting.

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.