>

Tuinplanten die in de herfst bijen en vlinders aantrekken

Tuinplanten die in de herfst bijen en vlinders aantrekken

In de zomer komt er veel tot bloei en als je de juiste planten uitkiest zie je dan ook veel bijen en vlinders in de tuin. Een tuin die bij- en vlindervriendelijk is bloeit óók in de herfst periode. We geven je graag tips om het seizoen wat te verlengen. Er zijn namelijk verschillende planten die je kunt kiezen om jouw tuin ook in de herfst aantrekkelijk te maken voor bijen en vlinders. Afwisseling in de bloeitijd zorgt ervoor dat bijen en vlinders tot oktober de weg naar jouw tuin weten te vinden. 

Waarom hebben we in de herfst bloemen nodig voor bijen en vlinders?

Vlinders hebben steeds minder leefgebied. Door middel van de juiste planten en bijvoorbeeld nestkastjes, kunnen we vlinders helpen om voldoende leefgebied te vinden. Normaal gesproken zien we mei en juli als echte vlindermaanden. Toch zijn er in september en oktober nog veel vlinders actief, met name door de najaarsbloeiers die we dan veel zien. Er zijn ook specifieke vlindersoorten die in de nazomer hun piek hebben, zoals de kleine vuurvlinder. De najaarsbloeiers zorgen ervoor dat vlinders nog voldoende nectar kunnen vinden voordat het najaar écht begint. Voor bijen geldt hetzelfde: ook zij hebben in het najaar voldoende bloemen nodig om voedsel uit te halen. Er zijn solitaire bijen die overwinteren, maar door een afname aan bloeiende bloemen is het steeds lastiger om voldoende voeding te vinden.  Nu zijn deze redenen al voldoende belangrijk om te kiezen voor mooie najaarsbloeiers in de tuin, maar het is natuurlijk ook erg mooi om na de zomer nog steeds te genieten van verschillende kleuren in de tuin. Najaarsbloeiers brengen een mooie overgang in de tuin na de zomer, omdat je door de afwisseling van bloeiperiodes dus geen grote periodes van leegte in de tuin hebt. Dat is een win-win situatie!

Planten die bijen aantrekken in de herfst

Als je meteen aan de slag wilt in de tuin om dit najaar meer bijen naar de tuin te lokken, dan kun je onder andere aan de volgende tuinplanten denken:

  • Klimop
  • Herfstaster
  • Olijfwilg
  • Cosmea
  • Dwergmispel

Planten die vlinders aantrekken in de herfst

Om de vlinders in het najaar een handje te helpen kun je overwegen de volgende planten in de tuin te planten:

  • Sedum
  • Herfstaster
  • Koninginnekruid
  • Klimop

Vlinders helpen met overwinteren: wat kun je doen?

Vlinders gaan in winterrust wanneer het kouder wordt. Voor sommige vlinders geldt dat ze eitjes leggen en overlijden, voor andere vlinders geldt dat ze zelf als vlinder overwinteren. Om ze hierbij te helpen kun je ervoor zorgen dat er voldoende schuilplekken in de tuin zijn, bijvoorbeeld door een insectenhotel te plaatsen. Ook kun je uitgebloeide planten laten staan, hier vinden vlinders ook graag hun schuilplaats. Tijdens de overgang van de herfst naar de winter hoeft de tuin dus niet té netjes te zijn, zodat er voor de vlinders nog voldoende plek te vinden is!

Meer tips voor een bij- en vlindervriendelijke tuin? Kom bij ons langs!

Wil je meer weten over wat je wel én beter niet kunt doen voor een bij- en vlindervriendelijke tuin? Je bent natuurlijk van harte welkom in ons tuincentrum, waar we je hier graag meer over vertellen. Zowel voor najaarsplanten als voor meer advies over een vlinder- en bijvriendelijke tuin kun je met jouw vragen bij ons terecht!

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.