>

Groendak of sedumdak

Een groendak of sedumdak, is een type dak dat bedekt is met planten en vegetatie. Een groendak of sedumdak helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en het stedelijk hitte-effect te verminderen. Daarnaast biedt een groendak of sedumdak nog meer voordelen. Wil je weten waarom jij een groendak of sedumdak zou moeten maken? Lees dan verder en kom langs bij Tuinwereld Dordrecht voor alle benodigdheden voor een groendak of sedumdak.

Verklein je ecologische voetafdruk met een groendak

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je jouw huis milieuvriendelijker maakt, is het toevoegen van een groendak misschien wel de beste manier. Groendaken bieden veel voordelen, zoals een betere isolatie en het vasthouden van regenwater. Maar wist je dat een groendak ook jouw ecologische voetafdruk verkleint? Als je nog verder wilt gaan, voeg je planten toe op de top van jouw groene dak. Dit noemen we ook wel sedumdaken. 

Waarom een sedumdak?

Een sedumdak ziet er niet alleen heel natuurlijk en wonderschoon uit, het heeft ook vele ecologische voordelen. Hieronder zetten we de voordelen van een sedumdak op een rij:

 • Verbetert de luchtkwaliteit
 • Vermindert de temperatuur in de omgeving
 • Biedt isolatie en dient als geluidsbarrière
 • Biedt een leefgebied aan biodiversiteit

 Wat is een sedumdak?

Sedumdaken zijn gemaakt van steen, mos en andere planten om een levend oppervlak te vormen. Deze daken zijn een aantrekkelijke toevoeging aan veel huizen en bedrijven en hebben vele duurzame voordelen. Sedumplanten zijn winterharde vetplanten die goed gedijen op een dak en weinig onderhoud vergen. Sedum, ook wel vetkruid genoemd zijn vetplanten die water opslaan in delen van de plant, hierdoor zijn de planten zeer geschikt voor groene daken.

Sedumdak - Tuinwereld Dordrecht

Sedumdak maken

Het maken van een sedumdak is zeker niet moeilijk. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor het maken van een groendak. Allereerst beoordeel je het dak: is het een hellend dak of is het een plat dak? Daarnaast bepaal je of het dak sterk genoeg is. Het dak moet namelijk minstens 40kg per vierkante meter kunnen dragen. Is jouw dak geschikt? Dan kun je aan de slag!

Voorbereidingen voor een sedumdak

Om een sedumdak aan te leggen, moet je eerst het dak voorbereiden. Verwijder alle steentjes en andere oneffenheden. Leg een laag beschermfolie over het dak en laat de folie flink overlappen bij de randen. Zorg dat je op de plek van het waterafvoer een insnijding maakt. Plaats een rooster over de waterafvoer zodat de regenpijp niet volraakt met iets anders dan water. Leg een laag grind rondom de afvoer en snijd de laag folie op de juiste maat af. Dan komt het leuke werk: het groen. Er zijn verschillende manieren om de plantjes op een sedumdak aan te leggen:

 • Kant-en-klare cassettes: dit zijn een soort ‘plakken’ gevuld met substraat en verschillende soorten sedumplanten. Deze cassettes klik je op een eenvoudige manier in elkaar waardoor je snel en makkelijk een groen dak creëert.
 • Als je liever zelf wilt inzaaien of stekjes wilt planten, zorg je ervoor dat je een laag substraat op het dak legt, waarna je zelf aan de slag gaat met zaaien en planten. Heb je alle zaadjes en plantjes geplant? Span dan tijdelijk een net over het dak, zodat de vogels de zaden niet wegpikken.

Sedumdak - Tuinwereld Dordrecht

Welke planten gebruiken voor sedumdak?

Wil je zelf een sedumdak creëren, dan is het goed om te weten welke plantjes hiervoor geschikt zijn. Hieronder volgt een lijstje van plantjes die je kunt gebruiken op een groendak.

 1. Hemelsleutel (Sedum telephium)
 2. Muurpeper (Sedum acre)
 3. Roze vetkruid (Sedum spurium)
 4. Wit vetkruid (Sedum album)
 5. Tripmadam (Sedum reflexum)

Kom langs en koop alle benodigdheden voor een sedumdak bij Tuinwereld Dordrecht!

Bekijk onze openingstijden

Tags:

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.