>

Slakken

Slakken

In het voorjaar kunt u te maken krijgen met slakken, die op zoek zijn naar iets lekkers om te eten. Verse aanplant en jonge plantenscheuten zijn vaak het slachtoffer. Om te voorkomen dat uw mooie plantjes veranderen in hun saladebuffet, kunt u gelukkig een aantal dingen doen. Slakken houden er bijvoorbeeld niet van om over losgeschoffelde grond te verplaatsen. Een aantal andere ondergronden zijn bijvoorbeeld los zand, vanwege de scherpe radjes die hieraan zitten, maar ook cacaodoppen zijn een probaat weermiddel. Die laatste hebben als bijkomend voordeel, dat wanneer ze uit elkaar vallen, ze een voedend effect hebben op de bodem.

Een andere manier is natuurlijk dat u de slakken vangt. Hiervoor kunt u speciale slakkenvallen gebruiken. Een alternatief voor de speciale slakkenval is een ingegraven jampot met daarin een laagje bier. De gist die in het bier zit lokt de slakken die dan simpelweg in de pot vallen. Dit huismiddel is vrij effectief, alleen het bier moet regelmatig ververst worden omdat het vrij snel de lokkracht verliest. Ook wanneer het een keer heeft geregend en het bier verdund is werkt het echt niet meer. U kunt er ook voor zorgen dat u uw tuin aantrekkelijker maakt voor de vele vogels die graag een slakje eten.

Wanneer u in het bezit bent van een moestuin is het zeker zaak, dat u zo snel mogelijk van deze slijmerige plaag af bent. U kunt speciale slakkenhekjes om uw mooie gewassen heen zetten. Deze worden gemaakt van houtvezels samengeperst met zout en maken een onoverbrugbare afscheiding voor slakken.

Als de slakken in te grote hoeveelheden aanwezig zijn kunt u speciale slakkenkorrels in ons tuincentrum vinden. Deze slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor het milieu en bevatten alleen stoffen die zich ook in de grond bevinden. Wanneer u deze korrels wilt gebruiken moet u die goed verdelen over de grond. Hierdoor is het niet alleen het meest effectief tegen slakken, het voorkomt ook dat grotere dieren per ongeluk te veel van deze korrels kunnen binnenkrijgen. Deze korrels kunnen namelijk in een grotere hoeveelheid wel schadelijk zijn voor honden en katten.

Meld je nu aan!

Ontvang maximaal 1x per week onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand maak je als nieuwsbrief abonnee kans op een cadeaubon van TuinWereld Dordrecht ter waarde van 25 euro! 

Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.